Randonneur

Ordet ”randonneur” är franska och betyder ”en person som gör långfärder”. Detta är en stor sport på kontinenten och distanserna som körs är 200 km och längre. De längsta loppen är mer än 1200 km.

Vad är Randonneur?

Ordet ”randonneur” är franska och betyder ”en person som gör långfärder”. Detta är en stor sport på kontinenten och distanserna som körs är 200 km och längre. De längsta loppen är mer än 1200 km.

Den verkliga höjdpunkten för långloppscyklister äger rum i Frankrike vart fjärde år, nämligen Paris-Brest-Paris (PBP), som körs nästa gång i augusti 2027. Detta lopp är 1200 km och skall genomföras på max 90 timmar.

Motsvarigheten i Norden är Super Brevet Scandinavia. Detta lopp startar då i Hirtshals i Danmark och körs via Helsingör – Helsingborg genom Sverige till målet i Kristiansand i Norge. Nästa lopp genomförs 15-18 augusti 2025.

För att få starta i dessa båda lopp måste man under det året klara fyra kvalificeringslopp som har distanserna 200, 300, 400 och 600 km. Dessutom finns distansen 1000 km som dock inte är ett obligatoriskt kvalificeringslopp. Loppen körs även under mellanåren som träning och förberedelse för kommande lopp.

Fr o m 2012 är det föreningen Randonneurs Sverige som arrangerar dessa lopp på flera platser i landet i samarbete med olika klubbar, bl a Örebrocyklisterna. Start och mål för våra lopp är vid klubblokalen på Aspholmen. Kvalificeringsloppen är öppna för alla som tycker om att cykla långt. Även du som inte har några planer på att delta i PBP eller SBS är givetvis också välkommen att vara med.

Föranmälan måste göras men startavgiften, 200 kr (100 kr utan medalj), betalas vid starten, kontant eller swish till 0733706312 (Per-Erik Egebäck).

 

Du får då ett stämpelkort och en karta med vägbeskrivning. GPS-spår till varje sträcka som du kan ladda ned finns på hemsidan. I avgiften ingår inte service eller mat och dryck eftersom idén med Randonneurlopp är att man skall klara sådant själv. Till hösten, när stämpelkorten har registrerats i Paris, får du en fin medalj för varje genomfört lopp.

 

Den som genomfört de fyra förstnämnda distanserna blir Super-Randonneur och som bevis du möjlighet att köpa ytterligare en fin medalj. Vi bjuder på denna medalj för våra medlemmar samt övriga som kör samtliga fyra lopp hos oss.

Vill du veta mera kontakta
Per-Erik Egebäck, randonneur@orebrocyklisterna.se eller 073-370 63 12.

Randonneurdatum 2024

 • 200 km: 13 april, 27 april, 8 juni, 14 september.
 • 300 km: 27 april, 11 maj, 31 augusti.
 • 400 km: 11 maj, 25 maj.
 • 600 km: 25 maj, 8 juni, 29 juni.
 • 1000 km: 4 juli.
Anmälan och start

Föranmälan skall göras senast två dagar före loppet, fyll i anmälnings formuläret som finns under nyheter innan varje lopp . För 600 km med övernattning gäller annan tid för anmälan. Startavgiften, 200 kr (100 kr utan medalj) betalas vid starten (klubblokalen), kontant eller swish till 0733706312 (Per-Erik Egebäck) I avgiften ingår inte service eller mat och dryck eftersom idén med Randonneurlopp är att man skall klara sådant själv. Du får ett stämpelkort och en vägbeskrivning. Efter banan skall du sedan stämpla på ett antal platser (t ex bensinmack, kiosk, butik) och passeringen av dessa platser ska ske inom ett angivet tidsintervall. Vägbeskrivningar, kartor och GPS-spår finns på separat sida (se ovan).

Information inför randonneurloppen 2024

Vi är få som drar runt randonneur verksamheten i Örebro. För att kunna erbjuda många turer så har vi behövt göra ändringar.

 • Örebrocyklisterna har flyttat ut från sin klubblokal. Så det finns inte längre möjlighet att byta om eller duscha i den gamla klubblokalen. Alla starter planeras dock att som tidigare genomföras utanför den gamla klubblokalen.
 • Även under säsongen 2024 kommer dubbla distanser genomföras vissa lördagar med samma starttid för bägge distanserna (kontroller noga vid anmälan vilken starttid som gäller).
 • Föranmälan är obligatorisk och görs via länk på Örebrocyklisternas hemsida eller FB gruppen Örebrocyklisterna gravel och landsväg.
 • Anmälan stänger kl. 21.00 torsdagskväll före respektive lopp (sen anmälan är inte längre möjlig. Vilket betyder att du inte kommer få något startkort om du bara dyker upp innan start.

Inskrivning och utdelning av startkort sker av oss senast 15 minuter innan start. Vid målgång läggs startkorten i ett kuvert som hämtas av oss. Vi är tacksamma för ett SMS när ni är säkra i mål eller har brutit loppet.

Start och mål sker vid Örebrocyklisternas gamla klubblokal på Aspholmen.

Fina medaljer

Till hösten, när stämpelkorten har registrerats i Paris, får du en fin medalj för varje genomfört lopp.  Den som genomfört de fyra förstnämnda distanserna blir Super-Randonneur och har då möjlighet att köpa ytterligare en fin medalj. Vi bjuder på denna medalj för våra medlemmar samt övriga som kör samtliga fyra lopp hos oss.

För ytterligare information kontakta Per-Erik Egebäck, randonneur@orebrocyklisterna.se

eller tel +46 73 370 63 12.

  Örebrocyklisterna får kontakta mig.